donderdag 6 maart 2008

praktisch idealisme.....

.... dat is de titel van een boekje dat ik onlangs kocht en nu aan het lezen ben. Het is nog niet helemaal uit, maar toch zo goed als. De auteurs zijn Natasja van den Berg en Sophie Koers, nederlandse 'meiden'. Het opzet van het boek is om mensen te informeren hoe ze met kleine inspanningen een verschil kunnen maken om het milieu en sociale relaties te verbeteren en dergelijke. Helemaal iets wat in mijn kraam past dacht ik zo....
Moet heel eerlijk zijn dat ik eigenlijk niet veel wereldschokkende tips ben tegengekomen. Het boekje is niet moeilijk te lezen en geeft wat voer tot nadenken, maar eerlijk is eerlijk: op veel zaken was is zelf wel kunnen komen. Neem eens wat vaker de fiets en neem een rugzak mee als je gaat winkelen, shop wat vaker lokaal en geef de voorkeur aan biogroenten, laat de tv niet op stand-by staan..... Tja-a, dat was niet zo moeilijk zelf te bedenken hee.
Wat me wel echt aansprak zijn de quotes en de cijfers die in kleine kadertjes tussen de tekst door stonden, met ook verwijzingen naar websites, die ik zeker nog eens ga uitchecken.
De ondertitel van het boek echter luidt "handboek voor de beginnende wereldverbeteraar" en misschien moet ik gewoon concluderen dat ik eerder op zoek moet naar een handboek voor gevorderden :)
Voor de echte beginners... misschien toch een aanrader, maar misschien is het net zo handig en ecologisch verantwoord om het antwoord op je vragen te zoeken op het web, nu je toch achter de computer zit. Veel tips uit het boek zijn terug te vinden op volgende site:

http://www.llink.nl/JuistNu.1513.0.html

Of je mag ook steeds het boekje bij mij komen uitlenen :)

Vandaag kreeg ik in mijn inbox ook een mailtje van netwerk bewust verbruiken (http://www.bewustverbruiken.org/)
Het ging over een nederlandse site die is opgericht met hetzelfde doel ongeveer... Mensen laten vertellen en tips laten geven hoe je de wereld kan veranderen...

http://www.dewereldredden.nl/

Dus.... bekijk het eens als je wat tijd hebt. Het is zeker eens de moeite waard!
Als het ecologische aspect je (nog) niet zo erg aanspreekt... reken dan op redelijk wat uitsparingen die je doet door de tips en info in acht te nemen.
(Nou-ou het het zijn niet voor niets vooral nederlanders die met dit soort tips op de proppen komen hee :) )

http://www.praktischidealisme.nl/

http://www.co2minderen.be/

http://bondbeterleefmilieu.be/


Geen opmerkingen: