donderdag 7 augustus 2008

Een uitdaging...

Voor de geboorte van Ubi kregen we als geschenk van de gemeente een rol huisvuilzakken aangeboden....
We hadden er nog maar net een nieuwe gekocht, en nu hebben we dus 20 zakken. Nu kwamen we op het idee om te proberen om tot het begin van volgende zomer toe te komen met die zakken en een gelijk aantal pmd-zakken.
Hiervoor zijn we een aantal maatregelen gaan nemen; dingen die we vroeger al deden, maar nu consequenter opvolgen en dingen die nieuw zijn.

nl:
1/ alle dranken in statiegeldflessen. Dit is nieuw voor fruitsap en melk.
2/ipv voorverpakte veggieburgers gaan we er nu om naar de natuurwinkel met onze eigen potjes. Dat is ook nieuw.
3/groente en fruit worden onverpakt gekocht, ook in de supermarkt
4/de onthaalkindjes worden ook verzocht om bv bookes voor ontbijt of dieetkoekjes in herbruikbare verpakking mee te brengen.
5/ecover wasverzachter en wasmiddel kunnen hervuld worden, daar maken we gebruik van.
6/ idem voor bijvullen voor toiletreiniger en handzeep.


andere afvalverminderingsdingen:

-etensresten gaan naar de kippen
-oud brood en schillen van groente en fruit gaan naar de geitjes
-gemaaid gras/koffiefilters/theezakjes/verpakking van de ecopampers naar de composthoop
-citrusschillen/oude bloemen en planten gaan naar de wormenbak (en restant van de periode dat we op een appartement in Gent woonden)
- eenzijdig bedrukt papier wordt herbruikt door de kindjes om op te tekenen
- een sticker op de brievenbus om reclamefolders te weigeren
-als we toch verpakkingsafval hebben, bv plastic of piepschuim gaat dat apart in een bak om selectief in te dienen in het containerpark voor recyclage.
-luiers (het grootste deel van ons afval door mijn job) worden ook selectief ingediend in het containerpark.
-uiteraard hebben we steeds een tasje of plooikrat mee als we naar de winkel gaan.


Voor yochurt overwegen we ook nog om statiegeld-potjes te kopen, maar daar is wel het grote nadeel dat er weinig keuze in is en dat het toch meer kost, wat voor de andere producten niet noodzakelijk het geval is. (en het is toch ook een dagelijks gebruikt product)

Het valt op dat er nog heel weinig spullen in herbruikbare verpakkingen worden aangeboden. Jammer! Alleen in het bio-assortiment is de keuze groter, maar ook vaak veel prijziger.

Fruitsap in glazen flessen is veel duurder en eigenlijk dronken we dat wel vrij veel. We hebben ons verbruik wat aangepast en drinken minder vruchtensappen, maar wat meer water met dixap. Dixap is een beetje zoals grenadinesiroop: er zijn verschillende smaken in en het is de bedoeling het aan te lengen met water. Maar dixap bevat enkel fruit: geen kleurstoffen, geen bewaarmiddelen, geen smaakstoffen. Puur fruit dus, wat het ook geschikt maakt voor babies vanaf 4 maand en peuters en iedereen in feite. Het is in prijs niet veel duurder dan een fles grenadinesiroop van een merk. Maar het is (naar mijn mening) veel lekkerder, veel puurder en veel gezonder. Ideaal ook om bij warm weer een koppige peuter toch te overtuigen veel te drinken, het mag dan zelfs met veel water aangelengd zijn.
Verder maak ik nu in de zomer ook veel ice-tea, ook voor de kinderen. Er bestaan thee'tjes die speciaal voor kindjes zijn; bv kabouterthee of kinderfantasie van Piramide. Die zijn theïne en looizuurvrij en een beetje zoet door het gebruikte fruit, en dus héél lekker zonder toegevoegde suiker.

Niet ver uit de buurt, in Grembergen, is er ook een bio-boer die zijn melk in een automaat aanbiedt, je moet je eigen kan of fles meebrengen. Ook dat zal ik binnenkort eens uitproberen...

Andere tips en ideetjes zijn ook nog welkom!

Misschien nog wat interessante lectuur, bekijk ook de foto's: stop-de-wegwerp-waanzinps: misschien binnenkort toch wat minder luier-afval; want Mauro heeft voor het eerst op zijn potje geplast. Hieperdepiep!

2 opmerkingen:

toon zei

merci voor de link sabine !
en doe zo voort, ik zie zo veel ouders voor wie uw blog
een inspiratiebron kan zijn
groeten uit de limburg
toon (van stop-de-wegwerpwaanzin)

vrouwtje gekruid zei

Sabine, een vraagje, want jij kent er wel wat van. Ik lees dat jij bent overgeschakeld naar glazen flessen. Nu was ik vorige week op zoek naar wat milieuvriendelijker was, glas of PMD en toen las ik dat van PMD polartruien etc. werden gemaakt, dat dit dus milieuvriendelijker was dan flessen, omdat er zware chemische handelingen moeten gebeuren met de glazen flessen.
Wat denk jij? Of weet jij misschien wat nu het best is, glas of PMD?