donderdag 27 maart 2008

In het nieuws...

Uit "De Standaard" van 26 maart 2008:

Kinderkledij bevat gevaarlijke chemische stoffen

BRUSSEL - Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat kinderpyjama's stoffen kunnen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind. Het gaat om ftalaten, formaldehyde en verboden kleurstoffen.

Test-Aankoop kocht vijftien pyjama's aan voor kinderen tussen 2 en 3 jaar en onderzocht die op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

In drie winkelketens, Hema, Zeeman en Traffic Maffle, werd er in de onderzochte kledingstukken een teveel aan ftalaten gevonden. Die stof, die vooral gebruikt wordt in de prints, heeft een negatief effect op het voortplantingsstelsel en kan de gezondheid in het algemeen schaden.

Bij pyjama's uit Zeeman en Carrefour trof Test-Aankoop een te hoge concentratie aan van formaldehyde, een stof die huidirritaties, ademhalingsproblemen, hoofdpijn en misselijkheid kan veroorzaken.

In één pyjama vond de consumentenorganisatie een te hoge waarde azokleurstoffen. Die kunnen ontbinden in kankerverwekkende arylamines. Europa verbiedt het gebruik van 22 arylamines, maar Test-Aankoop trof de verboden kleurstof in één pyjama van Prémaman aan.

De textielsector is één van de meest vervuilende sectoren omwille van de vele chemicaliën die tijdens het productieproces gebruikt worden. Volgens Test-Aankoop is de wetgeving rond chemische substanties in textiel ontoereikend. Nu blijkt dat vele van die stoffen schadelijk zijn voor de volksgezondheid, eist de consumentenorganisatie een specifieke wetgeving voor de onderzochte stoffen. Ze pleit eveneens voor meer en strengere controles bij de fabrikanten.

Een aantal distributieketens hebben al gereageerd op de resultaten van het onderzoek. Traffic Maffle heeft alle exemplaren met te veel ftalaten uit de winkel laten halen en vroeg zijn leverancier om bijkomende analyses. Volgens Test-Aankoop verschuilen andere ketens, zoals Hema en Zeeman, zich achter een niet bestaande wetgeving. Prémaman gaf zelfs geen enkele uitleg.

ivb

Moet hier nog commentaar bij?
Vele mensen kopen uit grote ketens kinderkledij en al zou ik persoonlijk héél graag enkel biologisch textiel kopen, ik geef het toe: ik doe dat ook niet. Als ik er het budget voor had zou ik het meteen doen, maar helaas... En uiteraard hebben we voor de kindjes ook veel gekregen (zowel nieuw als tweedehands) kledij in de kast.
Maar het wordt misschien toch wel hoog tijd dat we ons beginnen afvragen vanwaar onze kleding juist komt en wat er aan te pas komt, want als zelfs onze kleren al een 'gevaar' vormen.... tja waar gaat dat eindigen?
Toch denk ik niet dat er zo een grote reden is voor een algemene hysterische paniektoestand... maar ik neem me voor de zekerheid toch maar voor om er een beetje mijn gezond verstand bij te behouden als ik nog eens kleertjes aankoop voor mijn kindjes (of voor die van anderen)dinsdag 18 maart 2008

Koken voor spruitjes...

Mijn eigen spruitje is er nog wat te jong voor, maar ik wou toch hetvolgende nog meegeven voor andere geïnteresseerden...

Martine Vermeire van Kinderkookschool Sofraya leert met eenvoudige recepten kinderen op een gezonde manier koken. Kinderen tussen 4 en 12 jaar kunnen kennismaken met verse groenten en fruit, leren van alles proeven en zo hun smaak ontwikkelen. De kookworkshop bestaat uit een soep, een gerecht en een dessert.
De lessen vinden plaats op het Vegetarisch Infocentrum bij EVA te Gent op de volgende woensdagen: 26 en 28 maart, 23 april of 21 mei, telkens van
14.00 tot 16.00. Je betaalt €10 per les. Inschrijven doe je via info@vegetarisme.be of 09/329.68.51.

maandag 17 maart 2008

Babyboom...


Het feit dat ik zelf in een zeer vruchtbare leeftijdscategorie zit (ben geboren in '80) zal er wel wat mee te maken hebben, maar het lijkt er aardig op dat er enorm veel mensen zwanger zijn... Of valt dat extra op als je zelf ook met een dikke buik loopt te pronken (of zal ik eerder schrijven waggelen?)
Als onthaalmoeke hoor je mij daar zeker niet over klagen! Werk aan de winkel!
3 van de kindjes waar ik binnenkort mee mag werken zijn nog vollop in de maak, wat dus ook wil zeggen dat er nog wat kraambezoekjes af te leggen zijn.
Tegenwoordig hebben heel veel mensen een geboortelijst of een pamperrekening, maar soms is het ook leuk een kleine verrassing mee te nemen. Op zoek naar leuke kraamcadeautjes met andere woorden...
Ik heb een dik half jaartje geleerd dat ik zelf niet ver hoef te lopen als ik op zoek ben naar een cadeautje dat origineel, ecologisch, fair trade en mooi is en wat steeds in goede aarde valt. Schoonaarde is van hieruit maar Appels door en aldaar in de Vrankrijkstraat is er een winkeltje dat Pluis heet. En de uitbaatster, Lieve, is een heel toffe madam die met plezier uitleg geeft en mee helpt zoeken naar een tof cadeautje. (zie ook www.lievepluis.be)
En het tofste van al is dat ze er ook toffe spulletjes hebben voor de mama's waardoor ik er 'alfantijd' ook mijzelf een pleziertje doe.
't Is niet dat ik mensen op gedachten durf te brengen hoor :-)

Ik zou voor mijzelf nog niet durven beweren dat het aftellen naar mijn eigen kindje al vollop aan de gang is, maar het begint me toch te dagen dat het niet meer oneindig lang zal duren eer er hier ook een donzige baby in de 'kribbe' zal liggen. Niet in het minst door het feit dat de alledaagse dingen steeds meer moeite kosten. Maar ach ik ga er niet te veel over zagen want ik heb nog de luxe dat ik los van mijn huishouden niet echt hoef te werken. Anderzijds wil ik even alle toekomstige mama's die wel tot het einde van hun zwangerschap een job uitoefenen een hart onder de riem steken: 'chapeau ladies, you've got my ultimate respect' want het lijkt me echt niet evident...

maandag 10 maart 2008

Bio in mijn huis!


Even een woordje over 'groensels', leveranciers van vezels, mineralen en vitaminen allerhande.
Iedereen heeft ze nodig en eet ze dagelijks (of dat zou toch moeten)
Een heel effeciciënte en niet te prijzige manier van zulks lekkers op je bord te toveren is een abonnement op een groentepakket. Altijd een verrassing, maar dan een leuke.

Groentepakketten zijn kratten met ultraverse seizoens-biogroenten uit eigen streek voor een zeer democratische prijs. Elke week is het even afwachten wat er in de krat zal zitten. Dat zijn soms heel bekende dingen als bloemkool, worteltjes, tomaten, witlof etc, maar soms zit er ook eens iets tussen wat een wenkbrauw omhoog doet gaan. Maar ik moet zeggen, na een tijdje heeft de pastinaak, de koolrabi, aardpeer, warmoes en postelein, geen geheim meer voor mij en mijn stoofpot. Dat je meestal bij de start van een abonnement een boekje krijgt met een woordje uitleg en wat recepten over minder bekende groenten, heeft daar in mijn geval zeker bij geholpen, en anders zet het internet wel op weg... Bij ons zit er ook elke week een blad bij met een woordje uitleg over de inhoud van het pakket en een recept met één of meerdere groenten uit het pakket van de week, wat ook wat inspiratie geeft.

Ik ben dus een fan....
Als ik aan het werk ben als onthaalmoeke geraakt zo een krat vlotjes op een week op (een groot pakket). Nu ik even niet aan het werk ben, voltstaat voor ons gezin van drie en Mauro die (nog) niet echt een gulzige groenteneter is, een groot pakket per 14 dagen. Is er al eens iets dat niet direct opgeraakt, dan maken we er verse groentesoep van.

Zelf ga ik mijn pakketje afhalen in natuurwinkel "De Rank" in St-Gillis, maar zowat overal te lande zijn de pakketten verkrijgbaar, op een vaste dag af te halen in het afhaalpunt van je keuze.
Je kan bij de meeste ook proefpakketten bestellen en het eens uitproberen. Als het je wat lijkt: Niet twijfelen, gewoon doen!
Meer info en adressen van leveranciers en afhaalpunten op
http://www.biodichtbijhuis.be/

En moet er nog bijgezegd dat biologische groenten 'rijker' zijn dan hun 'gewone' broertjes en zusjes en dat door de plaatselijkheid van de teelt de voedselkilometers ook flink beperkt worden?
Je kan ook biologsche groenten kopen in de supermarkt, maar die zijn uiteraard duurder want de winkel moet er ook iets op verdienen en men moet rekening houden met overschotten door schommelingen in de vraag..

vrijdag 7 maart 2008

economisch ecologisch


Onder het motto: "tegen een gevulde portemonnee zeg ik geen nee" heb ik vandaag alweer een ontdekking gedaan.
Omdat het project "katoenen luiers" voor Mauro prematuur is afgevoerd geweest, heb ik een tijdlang een zo ecologisch mogelijk alternatief gezocht. Moltex öko luiers voldeden een tijdje, maar helaas was Mauro een hevig 'plasmachien' en ben ik even overgeschakeld naar de 'echte' pampers, die toch gedurende de nacht iets beter absorberen. Vandaag de dag valt dat plassen al veel beter mee en besloot ik terug te keren naar het ecologisch wegwerp - pampertje. Aangezien we bij ons in de gemeente de luiers apart mogen binnenbrengen voor recyclage, denk ik dat de milieu-impact bij deze nogal meevalt.
Anyhow, de moltex öko dus. Eerst van plan ze in de bioplanet te gaan kopen, we moeten toch in Gent zijn volgende week. Daarna het schitterende idee gekregen om eens te kijken of ik ze niet rechtstreeks van fabriek kan kopen, die is hier namelijk vlakbij. En ja hoor, ontex heeft een fabriekswinkel en tadaa: zo heb ik zelfs nog een flinke uitsparing gedaan, want heb ipv 10,49 euro voor een pak nu 7,24 euro betaald... Dat kan toch al tellen :-)
Allen daarheen zou ik zo zeggen :-) Ik weet alleszins wat gedaan nu.

veggie voor absolute beginners :-)

Simpel receptje,
rap klaar,
ook koud lekker,
kindjes lusten het ook,
invriesbaar als je te veel hebt gemaakt,
bovendien goedkoop,
wat moet een mens nog meer?

Men neme voldoende hoeveelheid vlinderkespasta (farfalle) of andere (maakt niet zoveel uit)
een klein bakje champions
een kleine ui
een bakje quorn-stukjes
een kleine brocolli (in kleine roosjes verdelen)
een paprika (in snippers doen)
en een pakje boursin (of andere kruidenkaas)
een beetje room naar wens.

Quorn met uitjes even opbakken, champions even opbakken, brocolli en paprika even stomen in de microgolf en de pasta koken. Daarna alles samen in een kom en de kruidenkaas en room eronder roeren.... mjammie!

donderdag 6 maart 2008

praktisch idealisme.....

.... dat is de titel van een boekje dat ik onlangs kocht en nu aan het lezen ben. Het is nog niet helemaal uit, maar toch zo goed als. De auteurs zijn Natasja van den Berg en Sophie Koers, nederlandse 'meiden'. Het opzet van het boek is om mensen te informeren hoe ze met kleine inspanningen een verschil kunnen maken om het milieu en sociale relaties te verbeteren en dergelijke. Helemaal iets wat in mijn kraam past dacht ik zo....
Moet heel eerlijk zijn dat ik eigenlijk niet veel wereldschokkende tips ben tegengekomen. Het boekje is niet moeilijk te lezen en geeft wat voer tot nadenken, maar eerlijk is eerlijk: op veel zaken was is zelf wel kunnen komen. Neem eens wat vaker de fiets en neem een rugzak mee als je gaat winkelen, shop wat vaker lokaal en geef de voorkeur aan biogroenten, laat de tv niet op stand-by staan..... Tja-a, dat was niet zo moeilijk zelf te bedenken hee.
Wat me wel echt aansprak zijn de quotes en de cijfers die in kleine kadertjes tussen de tekst door stonden, met ook verwijzingen naar websites, die ik zeker nog eens ga uitchecken.
De ondertitel van het boek echter luidt "handboek voor de beginnende wereldverbeteraar" en misschien moet ik gewoon concluderen dat ik eerder op zoek moet naar een handboek voor gevorderden :)
Voor de echte beginners... misschien toch een aanrader, maar misschien is het net zo handig en ecologisch verantwoord om het antwoord op je vragen te zoeken op het web, nu je toch achter de computer zit. Veel tips uit het boek zijn terug te vinden op volgende site:

http://www.llink.nl/JuistNu.1513.0.html

Of je mag ook steeds het boekje bij mij komen uitlenen :)

Vandaag kreeg ik in mijn inbox ook een mailtje van netwerk bewust verbruiken (http://www.bewustverbruiken.org/)
Het ging over een nederlandse site die is opgericht met hetzelfde doel ongeveer... Mensen laten vertellen en tips laten geven hoe je de wereld kan veranderen...

http://www.dewereldredden.nl/

Dus.... bekijk het eens als je wat tijd hebt. Het is zeker eens de moeite waard!
Als het ecologische aspect je (nog) niet zo erg aanspreekt... reken dan op redelijk wat uitsparingen die je doet door de tips en info in acht te nemen.
(Nou-ou het het zijn niet voor niets vooral nederlanders die met dit soort tips op de proppen komen hee :) )

http://www.praktischidealisme.nl/

http://www.co2minderen.be/

http://bondbeterleefmilieu.be/


dinsdag 4 maart 2008

Rust roest?

Vandaag is vroedvrouw Mieke langsgeweest om eens te controleren of alles goed gaat met de baby, want mama (ik dus) had een beetje veel last sinds dit weekend.
De conclusie: met de baby gaat alles prima (gelukkig!) maar ik zal het de komende weken nog wat rustig moeten aanpakken en zoveel mogelijk 'horizontaliseren'.
Dus als je hier over de vloer komt en diezelfde vloer ligt er een beetje niet-zo-gestofzuigd bij, vanaf nu niet meer richting Sabine kijken, maar wel richting David, die een deel van de huishoudelijke zaken zal overnemen :-) (of richting Mauro, hij neemt het immers niet zo nauw met de vloeren en hoe ze er uit zien)
Maandag staat sowieso nog een consult bij de gynaecoloog op het programma en dan weten we vast nog meer en nog beter hoe het allemaal evolueert.
Maar dat wil zeggen dat ik misschien een beetje meer ga lezen de komende weken, dus de lectuur die nog op me ligt te wachten krijgt waarschijnlijk nog wel een bespreking...