vrijdag 13 februari 2009

Flink gepoetst! (x2)

Ik ging vandaag op controle bij de tandarts, en Mauro mocht mee. Ik vind het wel belangrijk dat hij een eerste zeer aangename kennismaking heeft met onze tandarts en dat we er niet pas langs moeten bij pijn of problemen met alle geboor en akelige geluiden van dien.
Dus eerst was de mama aan de beurt en toen die was goedgekeurd mocht mauro op schoot van mama ook eens naar zijn tanden laten kijken. Hij heeft ze al allemaal!
Omdat hij zo heel flink was geweest kreeg hij een tattoo, een helikopter en een nieuwe tandenborstel. Content dat hij was. Tandartsen zijn tof. (en we zijn weer voor een jaartje gerust :-) )

Ik ben wel nieuwe dingen te weten gekomen:
Mauro heeft een open beet: zijn voorste tanden komen niet helemaal op elkaar. Dat komt omdat hij nog met een tut gaat slapen. Het is niet erg maar het is wel de reden dat het aan te raden is zo ongeveer rond het derde levensjaar te stoppen met tutten ( op de to do-lijst: 1/ Mauro zindelijk krijgen 2/ Mauro de tut ontwennen) en zeker voor het hernieuwen van de tanden want anders komt daar onherstelbare schade uit voort.

Mauro is ook eens serieus gevallen ergens begin december. Kort na zijn val kleurde zijn voortand lichtjes grijs. De tandarts wist te vertellen dat de bloedvaten zijn geknapt door de val en dat die tand dus 'dood' is, vandaar de grijze verkleuring. Dat is geen probleem zolang er geen verdere gaatjes of scheurtjes (door nog eens te vallen bijvoorbeeld) komen. Nu is zijn tandwortel nog mooi afgesloten van bacteriën omdat zijn tand nog heel is. Als die beschadigd geraakt is de kans groot dat het in zijn tandvlees gaat beginnen ontsteken en dan moet de tand getrokken worden.

Ubi geeft steeds veel over als hij tanden krijgt. De dokter wees eer oorzakelijk verband tussen de tanden en het overgeven af, maar de tandarts bevestigde vandaag dat het kan, al komt het evenwel niet zo heel vaak voor. En dit omdat er extra veel speeksel gemaakt wordt bij het tanden krijgen en als er grote hoeveelheden ingeslikt worden, kan het zijn dat de spijsvertering ervan van slag geraakt en een kind begint over te geven. Onze Ubi heeft sowieso al een grote speekselproductie, wie hem kent weet dat, dus het verhaal zou wel kunnen kloppen in zijn geval. Maar hij wordt al 10 maanden volgende week (dat gaat snel!!) en bij mauro was dat kwijlen over rond de leeftijd van 1 jaar ongeveer, dus ik leef op hoop.

Geen opmerkingen: