donderdag 30 april 2009

Mark Bittman

Gisteren ging ik in Gent naar een lezing van Mark Bittman. Mark Bittman is een amerikaans culinair schrijver: hij schrijft over eten, schrijft kookboeken en columns, oa voor the New York Times. Een tijd terug begon hij de link te zien tussen te veel vlees eten enerzijds en gezondheidsproblemen, ecologische problemen en dieren(on)welzijn anderzijds.
Hij besloot daarom om een "less-meatarian" te worden. Overdag, tot 18u, at (een eet) hij niets van dierlijke oorsprong... geen vlees, geen melk, geen kaas, geen ei. 's avonds kan het eventueel wel. Op vrij korte tijd verbeterde zijn fysieke en mentale gezondheid en besloot hij hiermee verder te gaan en mensen te gaan aanraden hetzelfde te doen.
Het komt er op neer dat hij een volledige veganistische voeding als het ideaal beschouwt, maar dat als onhaalbaar ziet. Zowel praktisch voor zichzelf, als dit aan een vleselijke samenleving gaan opdragen, is niet realistisch.
Hij stelt het voor als een weegschaal, waar aan de ene kant vlees en dierlijke producten liggen, aan de andere kant plantaardige producten. De meeste mensen, en al zeker de doorsnee amerikaan, haalt ongeveer 80% aan dagelijks ingenomen caloriën uit de dierlijke kant en slechts 20% uit de plantaardige kant. Zijn beoogde doelstelling is dat iedereen meer naar een 50-50 verouding zou moeten komen of zelf nog beter: door het aandeel van plantaardige voeding zo groot mogelijk te maken. Wanneer mensen op een 50-50 verhouding terugvallen (of beter) gaat men zelf grotere fysieke voordelen ondervinden!
Ook de planeet zal hier wel bij varen.... en het zuiden (hij vertelde in zijn lezing dat wereldwijd 70% van de beschikbare landbouwgrond naar productie van vlees gaat - vooral kweken van granen en gewassen om dieren in de vleesindustrie te voeden) ...en dan te weten dat er in ontwikkelingslanden een voedingstekort is bij de mensen.
Verder pleit hij ook voor een voedingswijze waarbij we zelf zoveel mogelijk onbewerkte producten gaan gebruiken. Weg dus met kant-en-klaar, maar koken met ingrediënten die zelf 100% het ingrediënt zijn, zoals onze overgrootmoeders deden, als het ware.

Wat ik persoonlijk interessant vond aan zijn uitleg is:
* de 50-50 verdeling is volgens mij voor iedereen haalbaar
* wanneer je overschakelt op een vegetarisch dieet, maar om een of andere reden toch je vlees vervangt door veel zuivelproducten, blijft je balans van de dierlijke kant doorwegen en maak je niet echt een wezenlijk verschil.
* dit impliceert ook dat de overheid echt wel iets kan doen aan gezondheidspreventie en ecologische impact-vermindering, door alvast de overdreven promotie van zuivelproducten (waarvan mensen dan echt gaan geloven dat ze het niet kunnen missen) en de directe en indirecte subsidiëring van de vleesindustrie (dit is nog iets anders dan landbouw!) stop te zetten en de enorme budgetten die daardoor vrij komen, inzetten voor zaken die echt onze gezondheid en onze planeet ten goede komen.
Maar zoals Mark Bittman zei in de vragenronde "If you are waiting for the gouvernment to do something, you already waited too long". Hij gelooft meer in een bottom-up aanpak waarin mensen zelf tot conclusies komen en gedragsverandering gaan toepassen. Ik volg hem daar in, met dien verstande dat mensen tot conclusies komen door correcte informatie te krijgen. En daar kan zoals ik al eerder schreef de overheid wel een rol in spelen: als men promotie voert voor "kazen van bij ons" "melk, de witte motor" en "certus kwaliteitsvlees" waarom dan niet voor groenten en plantaardige producten???

2 opmerkingen:

nele zei

Toen ik vandaag de Metro las moest ik denken aan wat hij zei over de varkensgriep. Oorspronkelijk is het de varkensgriep, maar hoelang duurt het voor men het de Mexicaanse griep gaat noemen? Zodat de oorsprong van deze ziekte moedwillig verdoezelt wordt zodat de varkensvleesindustrie hopelijk niet helemaal keldert. En wat las ik in de Metro... Over varkens werd er met geen woord gerept.

-x-

Sabine zei

Inderdaad! Ik dacht net hetzelfde als ik het nieuws op de radio hoorde!
Hij had daar zeker een punt.