donderdag 30 april 2009

Onze tuin...
Het begint stillekesaan goed te komen met de tuin. Sinds vorig weekend wonen we hier drie jaar. Het eerste jaar, kwamen we hier net aan met onze verhuiswagen en lag onze tuin er braak bij, maar David probeerde toch al wat patatjes en wat courgette te cultiveren. Maar middenin de aardappeloogst kwam Mauro al piepen en dus werden het enkel courgettes.
Het tweede jaar, kwamen de kippen ons vergezellen en kregen ze een groot uitloopgebied van bijna 100m². Veel groenten hebben we toen ook niet gehad. De bodem was niet voldoende bemest geweest en we namen wat te veel hooi op ons vork, door te denken dat we een 250m² tuin wel bewerken konden.
Het derde jaar (vorig jaar) kwamen er de geiten bij. Dus eerst werd er heel wat gras gezaaid, werd een hok en een afsluiting gemaakt, en bleef er weer wat minder tijd over voor de moestuin zelve. Wel hadden we frambozen, en een heleboel tomaten in de serre. De aardappelen deden het niet zo goed, maar de rabarber, de courgette, de pompoen en de boontjes compenseerden.
En nu is onze tuin eindelijk een beetje zoals we hem in gedachten hadden. Gesnipperd schors in mooie perken vol fruitstruiken allerhande voorkomt te veel onkruid op een niet-chemische manier. De spinazie komt al goed uit, moet alleen nog wat uitgedund worden een dezer dagen en er staat al een klimrek voor staakbonen. De tomatenplanten doen het goed in potjes in de serre en kunnen over 2 weken weer worden uitgeplant in volle grond en de kolen in het wachtbed hebben ook al hun kiemkracht bewezen. Alleen ons courgettezaad wou niet schieten, maar via ruilhandel komen we daar dan wel weer aan.
En zo vind ik het wel een plezier om te zien. Een tuin waar overzicht is....aaah!
En het ziet er allemaal proper uit, vraagt niet te overdreven veel tijd en vooral: er komt bij ons niets chemisch aan te pas.....Puur natuur dus!

2 opmerkingen:

tijdtussendoor zei

Whaaw dat ziet er mooi uit!

moeke Vera zei

Sabine,

chapeau!!! Een tuin om 'U' tegen te zeggen.
Normaal gezien stond een mini-groententuin ook op mijn programma van't jaar, maar met mijn start als OM, is't er nie van gekomen.

't Wordt tijd dat je plannen ivm de 'workshop' vegi-koken-voor-kids wat concreter worden hé, dan kan ik al dat fraais eens komen bewonderen. Ik zal er zeker veel van opsteken ... en misschien laait de passie bij mij ook opnieuw op.