dinsdag 26 mei 2009

Donderdag veggiedag in gans de wereld?

Ik heb niet de gewoonte om artikels of berichten van iemand anders zomaar over te nemen, maar net kreeg ik onderstaand artikel in mijn virtuele brievenbus. Afzender: netwerk bewust verbruiken.
Ik ben uiteraard heel opgetogen over heel het donderdag veggiedagverhaal! Van een succesvolle campagne gesproken!!...en ik zou het zelf allemaal niet beter kunnen verwoorden. EVA rockt!Toen Gent op 13 mei de eerste stad ter wereld werd die officieel een wekelijkse vegetarische dag erkende, werd dat wereldnieuws, van CNN tot BBC, van The Guardian tot Time Magazine, van Peru tot Thailand. Sao Paulo zal de volgende stad zijn met een officiële veggiedag. In eigen land protesteert de Boerenbond.

Ondertussen is het niet bij media-aandacht alleen gebleven. Vegetarische en andere organisaties uit diverse landen klopten aan bij EVA, de Vlaamse vegetarische organisatie en bedenker van de Donderdag Veggiedagcampagne, om zoveel mogelijk info te krijgen. Inmiddels is duidelijk dat ook de stad Sao Paulo zal meestappen in het veggiedagverhaal. Eduardo Jorge Sobrinho, schepen van Milieu van de Braziliaanse miljoenenstad, is enthousiast over het idee. EVA werd ook gecontacteerd door de schepen van Milieu van het Italiaanse Genua. De Duitse vegetarische organisatie wil Hamburg warm maken voor het initiatief. In de VS schreef de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA bijna duizend burgemeesters aan met de vraag het voorbeeld van Gent te volgen. In het VK willen niet minder dan drie organisaties het initiatief helpen kopiëren. En in eigen land is Hasselt enthousiast, maar stoten we vooral op protest van… de Boerenbond.

De stad Leuven verwierp gisteren tijdens de gemeenteraad het voorstel om de tweede stad te worden die Donderdag Veggiedag zou erkennen en ondersteunen. De Boerenbond voelde zich bedreigd genoeg om te betogen tegen het voorstel, en spreekt volgens de Streekkrant Vlaams-Brabant van “een gecoördineerde actie om de dierlijke sector schade te berokkenen.”

Tobias Leenaert (EVA vzw) weerlegt dit met klem: “Iemand schade berokkenen is allesbehalve de bedoeling van de Donderdag Veggiedagcampagne. We willen er wél mee helpen zorgen VOOR een beter leefmilieu, betere volksgezondheid en minder dierenleed, en dat alles kan dichterbij gebracht worden door minder vlees te eten.” Tegenstanders van vleesvermindering beweren dat de campagne mensen een eetpatroon wil opleggen, maar niets is minder waar. Niemand in Gent, ook leerlingen niet, worden verplicht om vegetarisch te eten.

Veeteelt is wereldwijd verantwoordelijk voor 18% van de uitstoot van broeikasgassen. Hart- en vaatziekten en diverse kankers - in België en andere westerse landen – werden volgens EVA al meermaals gelinkt aan hoog vleesverbruik. En in ons land worden jaarlijks zo’n kleine 300 miljoen dieren gedood voor vlees. “Als de dierlijke sector het wil hebben over ‘het berokkenen van schade', dan willen wij daar gerust een boompje over opzetten," aldus Leenaert. “EVA wil de Boerenbond graag uitdagen: kom af met een écht, objectief argument tegen vleesvermindering.” Misschien kan er dan eindelijk gepraat worden om te zien waar de raakvlakken liggen. Ook wie vegetarisch eet, gebruikt immers producten van de Vlaamse landbouw.

3 opmerkingen:

Nele zei

'You must be the change you wish to see in the world' M.K. Gandhi

of hoe kleine veranderingen die beginnen bij jezelf kunnen uitgroeien tot iets groots.

Sabine zei

Mooie quote, Nele, en geheel terecht!

tijdtussendoor zei

Ik sluit me aan bij Nele. Gandhi liet veel wijze woorden na.