zondag 31 mei 2009Op het blog van Tijdtussendoor las ik onlangs iets over het zalig ruiken van de kamperfoelie. Wij hebben hier in de tuin ook twee struiken staan en de geur was me nog niet echt opgevallen, maar als je er 's avonds voorbij komt kan je inderdaad niet anders dan te besluiten dat het een geur is om in een doosje te doen.

Vandaag op de insectenwandeling van Natuurpunt (wist je dat het nu insectenweek is?) kwamen we de kamperfoelie ook tegen. Deze plant lokt vooral nachtvlinders omdat die een heel lange uitroltong hebben waardoor ze tot aan de nectar kunnen geraken van de diepe bloemen. Hommels en bijen geraken daar normaal gezien niet, maar hebben er ook iets op gevonden: die bijten een stukje uit de basis van de bloem en verzamelen op die manier de nectar. Dat is uiteraard niet echt de bedoeling want zo geraakt het stuifmeel niet verspreid.

Bij Ruben (de gids) heb ik ook kennis gemaakt met de atlas-vlinder (zie foto onderaan). Een prachtige grote nachtvlinder, van wel ongeveer 27cm breed met open vleugels. Hij bleef zo mooi zitten voor de foto omdat nachtvlinders in principe overdag niet vliegen.
Ruben had dan ook wel reden tot pronken met dit prachtexemplaar, aangezien hij ons vertelde dat zo een vlinder maar 2 tot 10 dagen leeft. Eigenlijk ontpopt de rups zich tot vlinder enkel en alleen maar om zich voort te planten en is dus veel langer rups dan vlinder.

In ons kippenhok groeien sinds vorig jaar -denk ik- ook kleine eikjes. We vroegen ons al af waar die vandaan zouden komen, aangezien er in de omgeving geen eiken staan. Hier zitten wel veel eksters in de buurt. Ruben wist te vertellen dat die grotere vogels soms zaden uit de bossen meebrengen en ergens begraven op een hopelijk herkenbare plek om zo meer kans te hebben op voedsel in de winter. Misschien is onze supergrote kippenren met daar achterin 3 heel hoge populieren wel zo een plekje waarin eksters een goed ori├źntatiepunt zien.

Met andere woorden, de ogen goed de kost gegeven vandaag, en weer veel bijgeleerd. En naar huis gekomen met zaden van paarse schupwortel en kleine ratelaar. En zo wordt onze tuin na elke activiteit van Natuurpunt of Velt weer een plantje rijker. Tof!2 opmerkingen:

moeke Vera zei

Hoi Sabine,

ben je lid van Natuurpunt?

Vertel er eens wat meer over ... tijdschriften, andere intressante lectuur, activiteiten, ...?

natuurmanjak zei

Wel Sabine de Paarse schubwortel zaaien zal zeker niet evident zijn
dat lukt nooit,deze plant is een parasiet die op oude boomwortels parasiteert,maar nooit uitzaait.
Verder een heel mooi blogje,en tot noch eens.
Groetjes uit Wiers... Wallonie
van Guido... natuurmanjak...
http://natuurmanjak.skynetblogs.be