maandag 15 februari 2010

Nieuwe dingen...

Ge weet het of ge weet het niet, maar er is 'iets' met de darmen van Ubi (de jongste, niet die met de schijnpoliepen)
Hij heeft al op een aantal diëten gestaan, maar niets hielp tot hiertoe echt om eens een meer vaste ontlasting te hebben. Eigenlijk is glutenvrij het enige dieet waar we nog niet aan gedaan hadden, en daar zijn we dan zondag toch maar mee gestart. Ik denk dat voor ons glutenvrij het meest zoeken is, de rest vond ik nogal makkelijk, maar dit....
Het rek met dieetproducten in de natuurwinkel was ik altijd overgeslagen, maar heb ik nu eens nader bestudeerd, en we zijn met een paar nieuwe dingen naar huis gekomen. Glutenvrij brood, pasta, koeken, croisaants, ontbijtgranen, crackers.... er was vanalles.
Het brood, daar kan ik zelf echt (nog) niet aan wennen. Voorlopig ben ik van mening dat ik gewoon geen brood meer zal eten als ik ooit op glutenvrij wordt gezet. De pasta was heel lekker en de quioacrackers ook, mits iets  van beleg. Maïswafels zijn heel lekker, al heb ik intussen ook al ontdekt dat daar soorten in zijn. De croissants waren te doen, maar Ubi wou ze niet eten en ik vond ze te duur om te kopen als het niet noodzakelijk is (meer dan een euro per stuk, en het waren kleintjes, die ik zelf nog moest afbakken) en de muesli heb ik nog niet geproefd maar ziet er wel zalig uit.

Ik heb erintussen een en ander opgezocht over gluten en blijkt dat het toch voor jan en alleman wel beter zou zijn om eens wat minder tarweproducten te eten. Niet dat die zo slecht zijn, maar door het veredelen van tarwe zijn er een soort supergluten ontstaan die super zijn voor de elasticiteit van degen (bv voor brood) maar niet zo super voor de darmen des menschen.
Ik wacht nu een beetje af wat het geeft met darmen van Ubi (wie weet is het iets dat er gewoon uitgroeit, en om die reden ben ik niet geneigd nu al naar specialisten te lopen, hoewel ik wel een doorverwijzing heb gekregen) maar hoe dan ook ben ik nu door al die informatie toch op te letten om sowieso ook meer eens glutenvrij te gaan koken/kopen.
Gelukkig zijn we hier thuis niet vies van nieuwe smaken (op dat gebied is Mauro nog de moeilijkste, maar dat zal ook wel een beetje de leeftijd zijn, denk ik/hoop ik)

7 opmerkingen:

Huize steen zei

Hopelijk helpt dit een beetje, t'is toch wel vervelend als het je altijd maar dun door de broek loopt zeg maar. Mijn nr 2 had er vroeger ook altijd zo'n last van, hij mocht toen niet meer zo veel fruit eten en dat hielp wel. Maar dat heb je vast ook al geprobeert ;-)

mama'ritha zei

En niet te veel sap geven!

Hier hadden we juist het tegenovergestelde met de kids toen ze klein waren.

Veel succes.

Mammalien zei

Hoop voor je dat het helpt. Wel een gedoe he, om je etenswaar zo uit te pluizen. Hoewel wel leerzaam. En wat een geluk dat ze bij jou thuis niet moeilijk zijn met eten, denk ik dan?! Nogmaals, sterkte met de kleine.

sillie zei

wel vervelend, dat dunnige gepoep.... groeit de jongen zelf wel goed? want dan is het misschien niets om je zorgen over te maken?

**Sabine** zei

@Sillie: hij is erg groot voor zijn leeftijd, en zeker niet mager en ontwikkelt zich super. Vandaar dat ik er ook niet te veel in opga en me niet te veel zorgen maak. Het is eerder een ongemak voor mij, hijzelf heeft er geen last van, en hij trekt zich niets aan van het andere eten enzo, dus ja.
Ik ben alleen nu even moeten afstappen van de katoenen luiers (helaas) want het was echt te veel een troep. Maar die reden alleen is niet genoeg om hem een reeks medische onderzoeken aan te doen hee.
We zien wel of het er niet uitgroeit.... en ondertussen leren we er ook wel veel van :-)

Ingrid zei

Ik heb in de bib in Lebbeke enkele kookboeken gezien dat misschien interessant zijn bv "Glutenvrij genieten" en dan waren er nog enkele tussen voor allergische mensen.

sillie zei

Oh gelukkig dat hij verder goed groeit en al op weg naar een grote jongen is ;-)
Dat scheeelt ook in de moederlijk nachtelijke peikeren wakkerlig sessies ;-)