donderdag 1 april 2010Dit filmpje heb je misschien al gezien. Waarschijnlijk wel zelfs.
Toch vind ik het belangrijk hier even bij stil te staan, omdat het gaat over iets waar we hopelijk allemaal wel om bekommerd zijn, namelijk dat wat we doen of laten niet ten koste mag gaan van iets (of iemand anders)
Soms is de grens dun en is de afweging moeilijk. Soms heel duidelijk, zoals hier.

Want... in veel producten die wij gebruiken zit palmvet, bijvoorbeeld in margarine, koekjes, chips. Producenten van producten met palmvet claimen dat het gezond is, omwille van het feit dat het een plantaardig vet is, en dus kopen we dat maar al te graag.
Maar ten eerste is palmvet niet echt zo supergezond voor ons lichaam, het is ook nog eens heel slecht voor het milieu en de biodiversiteit.
Op dit ogenblik worden oerwouden massaal illegaal gekapt en platgebrand oa voor de productie van palmvet. Dit is een bedreiging voor de biodiversiteit en voor de laatste in het wild levend oerang-oetans, maar ook voor de bodem en voor de lokale bevolking van de plaatsen waar grote palmplantages worden opgericht.
Boosdoeners zijn vooral de grote massaproducenten (zoals bv Nestlé, die nog wel op meerdere gebieden al weinig blijk van ethisch handelen heeft gegeven) die maar al te graag goedkoop palmvet kopen van bedrijven die oerwoud kappen voor hun handeltje.

Als je nu begint te fronsen en of je afvraagt wat je zelf kan doen, enkele tips:
- informeer jezelf, lees meer over dit onderwerp op deze website
- koop zo weinig mogelijk voedingswaren die in een fabriek werden geproduceerd: zoveel mogelijk vers, lokaal en biologisch. Daarbij heb je helemaal geen palmvet nodig, en wanneer je weinig geproduceerd eten eet, zal dit ook gezonder voor je zijn.
- vraag via mail aan de bedrijfsleiders van Nestlé dat ze stoppen met palmolie kopen uit het vernietigd regenwoud, dat kan via deze link. Actie voeren vanuit je zetel of bureau. Kan het nog makkelijker?
- Sluit je of facebook aan bij deze groep, en bewijs dat de oerang-oetans meer fans hebben dan een massaproducent die er niet om geeft.
-lees de ingrediëntenlijst op verpakkingen. Mijd producten met palmolie en palmvet.
-Besef dat we als consumenten de vraag naar bepaalde producten kunnen beïnvloeden. Wat wij niet kopen, zullen zij niet produceren.

Geen opmerkingen: