woensdag 7 april 2010

Ons hotel...


Ons hotel is weer in trek. De kindjes van de gasten van vorig jaar zijn nog niet vertrokken of er komt al een nieuwe generatie een kijkje nemen om in te checken.
Als je goed kijkt zie je op de foto's (vooral bij het kastje met de 'blokjes') dat er nog vele gaatjes dichtgemetsleld zijn. Daar komen, als alles goed is gegaan, binnenkort bijtjes uit piepen.

Wij hebben zelf zo een bijenhotel gemaakt omdat ten eerste de solitaire bij (die geen honing maakt) het wat moeilijk heeft om te overleven (er mag geen bloempje en geen kruidje meer in onze gazons staan, weet je wel, en ongedierte en onkruid vinden we niet leuk dus sproeien we lustig rond met pesticiden en insecticiden) Maar tegelijkertijd zijn een aantal zaken in de natuurlijke kringloop wel afhankelijk van bijen: bloesems bevruchten zichzelf (meestal) niet.
Ten andere is het ook fantastisch mooi om van dichtbij het leven in de natuur gade te slaan en een plaats te geven naast onze bewoning.
En die verwondering zet ook over op onze kinderen, die hier misschien ook iets uit opsteken. Natuureducatie: het kan ook gewoon bij jezelf thuis, en wat je zelf niet weet zoek je even op het www ;-)

Voor wie het concept nog niet kent: een bijenhotel is eigenlijk gewoon een stuk hout waar je met een boor enkele gaten (van verschillende diameters) in boort. Dat kunnen restjes knutselhout zijn (zoals de blokjes hieronder) of een gewone balk (foto boven) maar je ziet het ook vaak in een schijf boom (een dwardoorsnede) bijvoorbeeld, zo kan het nog decoratief zijn ook. Hier vind je nog meer informatie.

1 opmerking:

Mammalien zei

Oei, mijn stadse kindjes zijn nog wel voor een lieveheersbeestje te porren, maar dit soort "enge" beesten willen ze niet in de buurt!!