zondag 26 december 2010

Van probleem naar oplossingStel je voor dat een afvalprobleem, zoals bijvoorbeeld geknipte haren van een kapsalon zouden kunnen gebruikt worden om een olieprobleem, zoals bijvoorbeeld een lek of op zee geloosde olie door tankers, zouden kunnen gecombineerd worden met een oplossing voor een voedselprobleem.
Wel dat kan dus he!
Menselijke haren zijn geknipt materiaal om olie aan te trekken en te absorberen en diezelfde ruwe olie kan gebruikt worden om sporen van eetbare paddestoelen op te enten.
Dit is slechts één voorbeeld van een manier van denken die verder gaat dan enkel maar 1 oplossing voor 1 probleem.
Op youtube staan een aantal filmpjes van Paul stamets die eigenlijk geniale inzichten heeft in hoe de wereld van de schimmels werken. Fenomenaal en fascineren als je het mij vraagt, kijk hier bijvoorbeeld eens voor een inleiding.

Als ik dat soort filmpjes bekijk relativeer ik in een klap toch wel een aantal zaken, en het idee dat we allemaal deel uitmaken van een veel groter geheel (een geheel dat wellicht lachen zou met onze ego's moest het lachen kunnen)  spreekt me heel erg aan, uiteraard, en wordt hier heel erg duidelijk.
Het plaatst een pak spanningen in perspectief en geeft weer stof tot nadenken.

Geen opmerkingen: